Långhuset

VikingaTiders senaste byggnad, ett vikingatida långhus, erbjuder en perfekt lokal för den annorlunda festen eller det minnesvärda bröllopet i en unik miljö.

Långhuset är en rekonstruktion av mangårdsbyggnaden på en vikingatida gård från 900-talets Skåne. Hur vet vi då detta?  Otaliga arkeologiska utgrävningar i området har lämnat spår och information till oss. Det finns inga husrester kvar ovan mark från denna tid men mörka färgningar i marken och rester av trä och sten berättar mycket om konstruktion och storlek. Träkolsrester visar var eldstaden var belägen. I det stora huset bodde hela familjen, flera generationer, tillsammans med sina tjänare och slavar. Långhuset var också platsen för de stora festerna.

Det står våra gäster fritt att välja hur man vill ordna maten till sin fest. VikingaTider erbjuder två olika buffémenyer inspirerade av det vikingatida köket. Alla ingredienser i våra menyer fanns under vikingatiden men vi vet inte hur det smakade och inte hur det kryddades. De flesta råvarorna har förädlats och förändrats under århundradena.

Den mat som ställdes fram på ett vikingatida festbord är tveksamt om en nutida gäst hade tyckt smakade lika gott som en vikingatida gäst gjorde. Då åts mycket jäst och syrad mat, blandningar av mejeriprodukter, blod och spannmål. Stapelfödan var gröt i olika former. Vår bild av det vikingatida gillet med helstekta grisar och floder av mjöd är nog mest en fantasibild.

Utifrån den kunskap vi har om vikingatida råvaror har vi komponerat vår meny för att tilltala vår tids smaklökar.

Kontakta oss för mer info om hyra av långhuset:

046-70 62 10 • info@vikingatider.se

Comments are closed.